Broer en zus wonen dankzij dorpsbinding naast elkaar

Bij een nieuwbouwproject in Steenwijkerwold hebben bewoners met dorpsbinding voorrang gekregen op een sociale huurwoning. Op basis van een optrommelactie die in het dorp heeft plaatsgevonden, heeft Woonconcept besloten om in dit project dorpsbinding toe te passen. Dit maakt het voor 8 inwoners mogelijk om te blijven wonen in of terug te keren naar Steenwijkerwold.

Twee van die trotste bewoners zijn buren Jeffrey (29) en Esmee (24). Ze zijn niet alleen buren, maar ook broer en zus. “Als je je verveelt loop je zo bij elkaar naar binnen.” We zitten in de prachtig afgewerkte, net betrokken woning van zus Esmee.

Een kans in Steenwijkerwold

“Onze broer woont al heel lang in Oldemarkt. Wij woonden allebei nog thuis. We waren niet echt serieus op zoek naar een woning. Maar, het is ook een keer tijd om uit het huis van onze ouders te gaan…” vertelt Jeffrey. “In de regio zijn wel íets meer mogelijkheden, maar iets kopen is als alleenstaande toch wel heel moeilijk. Zeker in Steenwijkerwold zijn weinig mogelijkheden.”

Esmee vertelt: “In het dorp werd al gesproken over de huizen die gesloopt werden en wat ervoor terug zou komen. Én ook dat er dorpsbinding toegepast zou worden. Ik had direct het gevoel: hier moet ik nu bij zijn, want anders hebben we helemaal geen kansen.”

“In Steenwijkerwold ging ik naar school, ik heb hier in de Spar gewerkt. Onze ouders wonen hier. Ik ben bij dorpsfeesten geweest. Ik ben echt betrokken bij het dorp,” vertelt Esmee. Jeffrey voegt toe: “Het is een ideale locatie. Het is dichtbij Steenwijk, je bent zo op de snelweg en in het dorp fiets je zo overal naartoe.”

Een woning naast elkaar

“We hadden niet verwacht dat we naast elkaar zouden komen te wonen. We wisten dat veel mensen zouden reageren dus we hadden ook geen hoop op een woning,” vertelt Esmee. “We waren allebei aan het werk toen we de e-mail ontvingen dat we een huis hadden gekregen. Het duurde even tot ik het écht besefte. Ik belde eerst mijn moeder. Dat had mijn zusje 10 minuten eerder gedaan. Zij had dezelfde e-mail gekregen,” vertelt Jeffrey. Esmee: “Het was heel grappig, we communiceerden via onze moeder. Zo kwamen we er, via mijn moeder, achter dat we een huis naast elkaar hadden gekregen. Ik had de eerste keuze en we hebben wel even met elkaar onderhandeld. De woningen waren precies gespiegeld aan elkaar en in deze woning zou mijn bank beter passen, dus daarom heb ik voor deze woning gekozen, haha.”

Geen twijfel

Jeffrey: “We hadden geen twijfels om naast elkaar te gaan wonen. We wonen al zo lang samen thuis bij onze ouders en het klikt wel goed tussen ons. We hebben gezamenlijke vrienden en zijn gewend om veel met elkaar te zijn. Ook onze ouders bevestigden dat: ‘Het is goed zo’. Vooral het op mezelf wonen is wennen, maar niet dat ik naast mijn zusje woon.” Esmee: “Als je je verveelt loop je zo bij elkaar naar binnen en we eten af en toe samen. Jeffrey komt dan hier, omdat zijn huis nog niet helemaal af is. Er zit nu nog geen schutting tussen onze woningen dus we lopen heel makkelijk achterom. Maar die komt er wel hoor!”

Esmee: “We maakten de keuze ook wetende dat het niet voor altijd is. In de toekomst met een gezin en zo… ik weet niet of ik het dan ook zou willen.” Jeffrey: “Je ziet toch alles van elkaar. Wie er op visite komt en zo.” Esmee: “Maar ja, deze kans kwam voorbij en die moesten we wel pakken!”

Dit verhaal komt uit ons magazine Thuis dat juli 2024 bij onze bewoners op de mat is gevallen.