Tuinsubsidie

Bijdragen aan de biodiversiteit van Nederland en het klimaat stimuleren vinden we belangrijk! Vanuit de gemeente heb je recht op een speciale tuinsubsidie waarmee je jouw tuin kunt voorbereiden op hitte, droogte en hoosbuien. Als eigenaar van de woning moeten wij goedkeuring geven voor de subsidie en we denken graag mee. Op deze pagina vind je meer informatie.

Veel gevraagd over Tuinsubsidie

Hoe vraag ik tuinsubsidie aan?

Algemeen

Wil je jouw tuin veranderen met tuinsubsidie van de gemeente? Hiervoor heb je eerst toestemming nodig van Woonconcept. Wil je toestemming aanvragen? Vul dan het contactformulier in met een duidelijke omschrijving van jouw plannen en van welke subsidiemaatregelen je gebruik wilt maken.

Voor welke tuinsubsidiemaatregelen geven jullie toestemming?

Algemeen

Wij geven toestemming voor de volgende tuinsubsidiemaatregelen:

 • bestrating vervangen door planten;
 • boom planten;
 • regenton plaatsen;
 • geveltuin aanleggen.

Voor de overige maatregelen binnen de tuinsubsidie van jouw gemeente geven wij helaas geen toestemming. Wil je overleggen over 1 van deze subsidiemaatregelen? Vul het contactformulier in met een duidelijk uitleg over jouw aanvraag met specifieke maatregelen.

Mag ik de bestrating in mijn tuin vervangen door planten?

Algemeen

Bestrating weghalen en vervangen voor planten zorgt ervoor dat je meer vogels en insecten in de tuin krijgt en wateroverlast beperkt. Wil jij ook een tuin vol met mooie planten? Wij stimuleren het vervangen van bestrating door planten. Houdt er rekening mee dat:

 • Het planten van berenklauw, Japanse duizendknoop of bamboe niet zijn toegestaan.
 • Voor alle andere planten of gras (binnen de subsidie mogelijkheden) kun je via het contactformulier toestemming vragen.

Ga je de woning verlaten? Zorg ervoor dat er in de tuin een terrasje en een pad van 2 tegels breed aanwezig zijn. Als de planten voldoen aan de voorwaarden en goed zijn onderhouden, mag je ze vaak laten staan voor de volgende bewoner. Zo kan hij of zij hier ook van genieten.

Mag ik een boom in mijn tuin planten?

Algemeen

Een boom in je tuin zorgt voor verkoeling, is goed voor vogels en insecten en beperkt droogte en wateroverlast. Wij stimuleren het planten van bomen, onder voorwaarde van de volgende uitgangspunten:

 • Overleg voor het planten van een boom altijd eerst met de buren.
 • Ga voor een inheemse boom of een loofboom.
 • Plaats de boom minimaal 2 meter van de gevel en erfgrens.
 • De maximale hoogte van een boom is 6 meter.
 • De boom moet regelmatig gesnoeid worden.

Zodra je de huur opzegt, zullen we naast de afspraken die we maken voor jouw woning ook afspraken maken over de boom. Mogelijk moet de boom worden verwijderd of in andere staat worden achtergelaten.

Mag ik een regenton in mijn tuin plaatsen?

Algemeen

Met een regenton beperk je het wateroverlast in jouw tuin en misschien zelfs in jouw buurt. Je kan het zelf gebruiken voor het water geven van je planten. Dat scheelt ook weer kraanwater. Wij hanteren voor het plaatsen van een regenton de volgende uitgangspunten:

 • Bij onderhoud aan jouw woning moet je de regenton (tijdelijk) verwijderen.
 • De regenton is van jou. Ga je verhuizen? Dan neem je regenton mee (tenzij deze overgenomen kan worden door de nieuwe huurder).

Wil je een regenschutting of -zuil plaatsen? Vul het contactformulier in met een duidelijk plan voor het plaatsen van deze opties. Wij zullen contact met je opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Mag ik een geveltuin plaatsen?

Algemeen

Een geveltuin kan een uitkomst zijn als je geen (voor)tuin hebt en toch graag jouw woning en straat groener wilt maken. Wij geven toestemming voor de geveltuin als het los staat van de gevel. De geveltuin moet tijdelijk verwijderd worden bij onderhoud aan de woning en permanent bij een verhuizing (tenzij deze overgenomen kan worden door de nieuwe huurder).

Krijg ik ook extra tuinsubsidie als ik de aanvraag met meer personen indien?

Algemeen

Het is belangrijk dat je voor het maken van grote veranderingen eerst overlegt met je buren. Zijn jouw buren ook enthousiast over het klimaatbestandig maken van de tuin? Of ben je onderdeel van een bewonerscommissie? Als je de aanvraag voor tuinsubsidie doet met groepen van 3 of meer personen, dan krijg je 25% extra uitbetaald.