Eén huurdersvereniging voor alle huurders van Woonconcept

“Door de krachten te bundelen, ontstaat er ruimte en tijd en kunnen we er veel beter voor de huurders zijn”.

Huurdersvereniging Meppel, Huurdersvereniging Cascade en Huurdersvereniging De Veste werken toe naar het zijn van één samenwerkingsorganisatie. Per 1 januari 2025 willen zij één koepelorganisatie zijn om gezamenlijk de belangen te behartigen van alle huurders van Woonconcept.

Ieder zijn eigen expertise

Willem Sommer is voorzitter van Huurdersvereniging De Veste, die opkomt voor de huurders in de gemeente Steenwijkerland. “We vertegenwoordigen de huurders van Woonconcept in gesprekken met de corporatie, bijvoorbeeld als het gaat om de begroting, prestatieafspraken of beleid. Dan moet je je goed informeren, want dat vraagt best wat kennis. We willen een gelijkwaardige en professionele partner zijn voor Woonconcept, dus daar gaat flink wat tijd in zitten. Tijd die we ook graag aan huurders willen besteden, om eens bij hen langs te gaan en te horen wat er speelt. Door de taken zo te verdelen dat de taak past bij de interesse en het talent van de vrijwilliger, houden we meer tijd over om te luisteren naar de huurders”.

Een grote wens van alle partijen

“We zijn erg blij dat we met elkaar op één lijn liggen, vanuit de drie huurdersverenigingen”, vult Ina Booij, vervangend voorzitter van de Huurdersvereniging Meppel, aan. “Het is al jarenlang onze wens om hiertoe te komen. We hebben hele fijne hulp gehad van adviseurs van de Sesam Academie. Zij hielpen ons om te kijken naar de overeenkomsten tussen ons als huurdersverenigingen. En zo zijn we op het goede spoor gezet. We hebben er alle vertrouwen in, dat het ons gaat lukken om een gezamenlijke, stevige huurdersvereniging neer te zetten”.

We versterken elkaar

“Zoals Willem al zei, we versterken elkaar”, meent ook Bert van Egten, voorzitter van Huurdersvereniging Cascade, actief in Hoogeveen. “We kunnen nu ook bestuursleden en andere vrijwilligers aantrekken die op een bepaald onderwerp expert zijn en zo kunnen bijdragen. In plaats van dat vrijwilligers van alle markten thuis moeten zijn. Dat kan ons heel erg helpen om nog meer een professionele gesprekspartner te zijn voor Woonconcept en de juiste vragen namens de huurders te stellen. Het is niet altijd makkelijk om mensen te vinden die zich in willen zetten voor de huurdersvereniging. Dit maakt de tijdsinzet minder en hopelijk de stap ook kleiner om bij te dragen”.


Blij met deze ontwikkeling

Ook Woonconcept juicht deze stap van harte toe. Marcel van Halteren, directeur-bestuurder van Woonconcept: “In de afgelopen jaren zien we dat meer tijd en professionaliteit van de huurdersverenigingen wordt gevraagd. Op deze manier kunnen de vrijwilligers van huurdersverenigingen hierop goed inspelen. De ontwikkelingen in onze branche volgen elkaar snel op en je moet bij blijven om goed te kunnen adviseren. Door de taken slimmer te verdelen, is dat beter te organiseren”.