Ventileren is belangrijk

De wintermaanden komen er weer aan. In deze periode is het heel belangrijk uw woning goed te ventileren. Door de kou buiten doen we vaak alle ramen dicht. Maar zo loopt u juist het risico dat vocht en schimmel zich ophopen in uw woning. En dat kan gevolgen hebben voor uw gezondheid.

Een vochtige woning is te herkennen aan zichtbare vochtplekken of schimmelplekken en een muffe geur in huis. Vochtproblemen ontstaan als vochtige lucht in uw woning blijft hangen door onvoldoende ventilatie.

Wat kunt u doen om schimmel te voorkomen?

  • Zorg voor verse lucht in huis: zet roosters altijd open en zet twee keer per dag uw ramen 15 minuten open.
  • Droog na het douchen de muren en vloer.
  • Laat de was buiten drogen als dat mogelijk is.
  • Zet uw ramen open en ventileer goed als u gaat koken of douchen.
  • Verwarm uw huis gelijkmatig en hou de temperatuur tussen de 15 en 22 graden.

Tips om schimmel te verwijderen

  • Op gladde oppervlakken kunt u schimmel gemakkelijk verwijderen. Gebruik een doek of spons om de schimmels weg te wrijven met soda opgelost in warm water.
  • Bij ruwe of poreuze oppervlakken dringen schimmels in het materiaal. Deze kunt u verwijderen door het gebruik van schimmeldodende reinigingsmiddelen, bijvoorbeeld van HG.

Onvoldoende ventileren kan leiden tot gezondheidsklachten
Als u te weinig ventileert, wordt uw woning vochtig en kan er schimmelvorming optreden. Want een vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en huisstofmijten.

In ieder huis is vocht aanwezig. Elk huishouden produceert ongeveer 10 tot 15 liter water per dag. Bijvoorbeeld doordat u zweet en uitademt. Maar vocht in huis ontstaat ook bij het koken, wassen, douchen en in bad gaan. En heeft u huisdieren? Dan is er waarschijnlijk nog meer vocht in huis.

U ventileert voldoende en er is toch schimmel
Dan is er mogelijk een technisch gebrek aan de woning. Denkt u dat dit bij u het geval is? Meld dit dan bij ons via ‘Mijn Woonconcept’. Een van onze medewerkers komt dan bij u langs om te kijken.