Veelgestelde vragen


 • Welke inkomensvoorwaarden zijn er?

  Wanneer u in aanmerking komt voor een huurwoning van Woonconcept, dan controleren wij uw huishoudinkomen. Als het huishoudinkomen voldoet aan de voorwaarden, wordt de woning aan u toegewezen. Meer informatie is te vinden op de pagina Inkomensvoorwaarden.

 • Wat is passend toewijzen?

  Om ervoor te zorgen dat u een woning huurt die bij uw inkomen past, zijn er regels. Deze regels vertellen u en ons tot welke huurprijs u maximaal mag huren. Dit wordt bepaald aan de hand van uw inkomen. De overheid heeft dit zo vastgesteld. De term die hiervoor wordt gebruikt is 'passend toewijzen'.  

 • Ik wil een woning huren, hoe hoog mag de huur zijn?

  De hoogte van de huur is afhankelijk van:
  - Uw inkomen
  - Uw gezinssamenstelling
  - Uw leeftijd

  Op de pagina Inkomensvoorwaarden vindt u meer informatie. We gaan uit van de netto (kale) huurprijs, exclusief servicekosten. 

 • Hoe wordt mijn inkomen bepaald?

  Uw inkomen staat vermeld op de inkomensverklaring van de Belastingdienst. Naar dit inkomen kijken wij. U levert een inkomensverklaring aan van u en uw eventuele partner. 

 • Hoe kan ik een inkomensverklaring aanvragen?

  U kunt dit formulier opvragen op www.belastingdienst.nl. Als u inlogt in Mijn Belastingdienst kunt u het formulier downloaden. Ook kan dit nog steeds via telefoonnummer 0800-0543. Dit formulier wordt binnen 5 werkdagen verzonden.

 • Het bedrag op mijn inkomensverklaring klopt niet meer. En nu?

  - Is uw inkomen hoger of lager? Wij gaan dan uit van uw huidige inkomensgegevens.

 • Op mijn inkomensverklaring staat dat mijn inkomen ‘onbekend’ is. En nu?

  Wij gaan uit van uw huidige inkomensgegevens. Meer informatie vind u op de pagina inkomensgegevens.

 • Ik ben student en heb geen inkomensverklaring van de Belastingdienst. En nu?

  U levert een DUO-verklaring of bewijs van inschrijving van uw onderwijsinstelling in. 

 • Ik ben statushouder en heb geen inkomensverklaring van de Belastingdienst. En nu?

  U levert een verklaring van de COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) aan. 

 • Ik ben zelfstandig ondernemer, hoe toon ik mijn inkomen aan?

  U levert een inkomensverklaring of de aanslag inkomstenbelasting van de Belastingdienst aan. Staat hierop vermeld dat uw inkomen ‘onbekend’ is?

  Dan kunt u uw belastbaar inkomen gebruiken. Dit kan staan in uw resultatenrekening, uw fiscale rapport of uw aangifte inkomstenbelasting van vorig jaar.

  Bent u kort geleden als zelfstandige van start gegaan of wijkt uw verwachte belastbare jaarinkomen voor dit jaar fors af van vorig jaar? Dan kunt u een inschatting maken van uw belastbaar inkomen door dit formulier in te vullen. Bijvoorbeeld door uit uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting te gebruiken. We vragen u deze inschatting te laten bevestigen door een administratiekantoor of accountant die geregistreerd is bij de Belastingdienst en dus beschikt over een beconnummer. 

 • Mijn inkomen is hoger dan € 38.035. Kom ik in aanmerking voor een sociale huurwoning?

  Een sociale huurwoning is een woning met een huurprijs van maximaal € 720,43.

  • De overheid heeft vastgesteld dat deze woningen beschikbaar moeten zijn voor mensen met een inkomen lager dan € 38.035.
  • Is uw inkomen hoger? Dan kunt u in beperkte mate toch voor deze woningen in aanmerking komen.

  Voor woningzoekenden met een inkomen tussen € 38.036 - € 42.436 geldt dat Woonconcept 10% van het totaal aantal verhuringen mag huisvesten in een huurwoning met een huurprijs van € 651,03 tot €720,43.

  Daarnaast geldt voor woningzoekenden met een inkomen tussen € 42.436 en € 45.000 ook dat Woonconcept 10% van het totaal aantal woningen mag huisvesten in een huurwoning van  € 651,03 tot € 720,43.

  Woonconcept mag dus in beperkte mate woningen toewijzen aan huurders met een inkomen tussen € 38.036 en € 45.000.

  Is uw inkomen hoger dan € 45.000 dan kunt u alleen in aanmerking komen voor vrije sector huurwoningen, deze woningen hebben een huurprijs boven de € 720,43. 

  Meer informatie over de inkomensvoorwaarden vrije sector huurwoningen.

Terug naar overzicht